Müze Eğitimi Tekniği


MÜZE EĞİTİMİ TEKNİĞİ
Tarihi ve sanat eserlerini tanıtmak, onları yaşamın parçası olarak düşündürmektir. Geçmişe ait kalıntılar ile öğrenen arasında ilişki kurmaktır. Müze eğitiminde bireyler sanat, tarih ve kültür ile ilgili nesneleri tanıyarak birinci elden bilgi sahibi olurlar. Sadece temel eğitimde değil yaşam boyu eğitim sürecinde kullanılabilir.

Müze eğitimi öğrenciler açısından, sadece müzede gezmeleriyle sınırlı değildir, müzede eğitim programları ve müze dışı eğitsel etkinlikleriyle bir bütündür.
Müzeler eskiden var olan sorumluluklarının yanında, bugün eğitim misyonunu üstlenmişlerdir. Çünkü müze ziyaretlerinin sürekli olması, kültürlerarası iletişimin canlı tutulabilmesi ve eğitim süreci içerisinde önemli bir rolü olduğunu benimsetebilmek için eğitsel misyonunu yerine getirmek zorundadır.

MÜZE EĞİTİMİ TEKNİĞİNİN AMACI
·                                  Kimlik ve tarih bilincinin gelişmesine,
·                                 Kentimizin tarihsel ve kültürel öneminin kavranmasına,
·                                 Kültür varlıklarını koruma bilincinin oluşmasına,
·                                 Müzelerin anlam ve öneminin kavranmasına,  katkıda bulunmaktır.

Müzede toplumun eğitimi, müzenin kapsamına uygun olarak, öğretme ve öğrenme ilkelerinin ve müze koleksiyonunun iyi bir analizi sonucu hazırlanmış programlarla mümkün olabilir. Müze eğitimcisi, asıl amacı müze ve müzenin sergiledikleri ile toplum arasında bir etkileşim hattı kurmak olan müze çalışanıdır. Aynı zamanda müzenin faklı bölümleri arasında bağlantıyı sağlamakla da görevlidir.

ÖRNEK
Müze yönetimi ve sergilerin düzenlenmesi ile ziyaretçi programları, müzenin eğitsel amaçların ile sergiler ve programlar ve müzenin felsefesi ve misyonu ile eğitsel programlar arasındaki bağlantıları oluşturmak müze eğitimcisinin sorumluluğu altındadır.

Çocukta müzenin öneminin kavranması, sanat ve estetik duygusunu geliştirme, el becerisini geliştirme, kültürel mirasın tanıma, koruma, yaşatma bilincini kazandırmaktır.